Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ο Δήμαρχος Πάρου για τις Ανεμογεννήτριες

Συνέντευξη του Δημάρχου Πάρου κ.Μάρκου Κωβαίου για τις Ανεμογεννήτριες, στις 10/08/2017 και την εκπομπή :

Η Τρόικα του ΑΘΗΝΑ 9.84


Athina 9,84 



Πάρος, 10/08/2018. Συνέντευξη Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου στο Αθήνα 9,84 και την εκπομπή "Η τρόικα του Αθήνα 9,84" για τις ανεμογεννήτριες

Είναι καθολική απόφαση του νησιού, όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς είναι εναντίον της εγκατάστασης των βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών στη Πάρο. 'Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7,000 υπογραφές σε σύνολο 13,000 ατόμων, αν φανταστείτε ότι συχνά ένα άτομο εκπροσωπεί μία οικογένεια, είναι σχεδόν  το 100% του πληθυσμού.

Το εργοστάσιο που σήμερα και ηλεκτροδοτεί 9 κυκλαδονήσια, θα λειτουργεί παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες. Αν μας έλεγαν να πάμε σε εναλλακτικές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που να καλύπτει το νησί και να δίναμε και το ποσοστό που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, δε θα ήμασταν εναντίον. Δεν είμαστε ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ήμαστε αντίθετοι στα Βιομηχανικού Τύπου Αιολικά Πάρκα. Υπάρχουν ήδη τέσσερις ανεμογεννήτριες στο νησί μας,  μικρής κλίμακας ανεμογεννήτριες που ηλεκτροδοτούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, σπίτια κλπ. 

Από το 2018 προβλέπεται να είμαστε διασυνδεδεμένοι με το κεντρικό δίκτυο. Αυτό που μας ανησυχεί είναι  ότι στη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  αναφέρει ότι η φέρουσα ικανότητα του νησιού όταν είμαστε συνδεδεμένοι είναι  104 ανεμογεννήτριες, ενώ όταν συνδεθούμε δε υπάρχει περιορισμός. Στις Κυκλάδες με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τις αυστηρές απαγορεύσεις στη δόμηση, επιχειρείται στους λόφους των 200 μέτρων περίπου, να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες που ξεπερνάνε τα 100 μέτρα. Την ίδια στιγμή δεν έχουν εξεταστεί άλλες μορφής παραγωγής "καθαρής" ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχουν εξεταστεί, όπως τα ηλιακά πάρκα που υπάρχουν ήδη και σε συνάρτηση με τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες καλύπτουν το 20% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για το νησί της Πάρου.

Το κόστος είναι πολλαπλάσιο από τη χρήση αιολικής ενέργειας. Η χώρα αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα  με 0,8 από τη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες και μας κοστίζει 1,5 ευρώ, ενώ με τη χρήση των ανεμογεννητριών θα μας κοστίζει 5.

Πρέπει να αποφασίσει η χώρα και η Ευρώπη πως θα αξιοποιήσει κάθε κομμάτι γης. Εμείς ως Δήμος έχουμε αποφασίσει ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το νησί μας, που καθορίζει ποιά ζώνη είναι βιομηχανική, ποιά τουριστική, ποιά χαμηλής όχλησης, κλπ . Θα μπορούσε και η χώρα να αποφασίσει ότι αυτά τα κομμάτια γης, τα Κυκλαδονήσια, είναι για την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, που συμβάλει τα μέγιστα στον κρατικό προϋπολογισμό και η παραγωγή της "καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει σε άλλα κομμάτια της Ελλαδικής γης που δεν είναι αξιοποιημένα με αυτόν τον τρόπο. Συγχρόνως υπάρχουν και άλλες μορφές ενέργειας που δε προσβάλλουν το περιβάλλον όπως η κυματική ενέργεια, η γεωθερμία, ο ήλιος κλπ.

Αυτή τη στιγμή γίνονται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, σε ένα έργο που είναι κοινό για 4 δήμους Άνδρο, Νάξο, Πάρο και Τήνο. Με τη συμπαράσταση της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νοτίου Αιγαίου και με κοινό δικηγόρο,  έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε εναντίον της υλοποίησης ενός έργου που βρίσκει αντίθετη τη κοινωνία των νησιών μας.

Άποψή μου είναι και πιστεύω ότι εκφράζω όλη τη τοπική κοινωνία ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη πολιτιστική κληρονομιά αιώνων και το μοναδικό φυσικό μας περιβάλλον ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσουμε το κόστος στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση που καταργηθεί η σημερινή επιδότηση που ισχύει για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Καλή σας μέρα και σας περιμένουμε στο νησί μας που θέλουμε να το διατηρούμε παραδοσιακό, να έχει τις ομορφιές του, για να μπορούμε όλοι μαζί να το απολαμβάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου