Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Άρθρο στο paraskinio.gr για τα Χριστούγεννα στην Πάρο

Χριστούγεννα στην Πάρο και εορταστικές εκδηλώσεις με σεβασμό στην παράδοση (ΦΩΤΟ)

https://www.paraskhnio.gr/%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba/
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το νησί της Πάρου, έχει φορέσει τα γιορτινά του, οι πλατείες έχουν στολιστεί, οι κεντρικοί δρόμοι έχουν φωτιστεί και οι γιορτινές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί. Μικροί και μεγάλοι σε γιορτινή διάθεση ετοιμάζονται να βιώσουν το χαρμόσυνο πνεύμα των ημερών με προσμονή και προσδοκία για τη γέννηση και την ελπίδα για το αύριο που σηματοδοτεί.
Στην Πάρο, η καθημερινότητα των κατοίκων της περιστρέφεται γύρω από το υγρό στοιχείο, και  το ναυτικό αίσθημα παραμένει έντονο ακόμα και στις μέρες μας. Το έθιμο με τα παιδιά να λένε τα κάλαντα κρατώντας φωτισμένα καραβάκια σαν φανάρια είναι νωπό στις μνήμες των κατοίκων και σε πολλές περιπτώσεις κρατάει ακόμα και στις μέρες μας.


Για τους παραπάνω λόγους, ένα παραδοσιακό καΐκι επιλέχθηκε να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο στολισμό της Πάρου και να δώσει μία διαφορετική νότα, πιο παραδοσιακή, πιο νοσταλγική και σαφώς πιο ελληνική στους γιορτινούς εορτασμούς. Στο νησί άλλωστε  οι δεσμοί με την παράδοση παραμένουν δυνατοί και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά την επιστροφή στις ρίζες και την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων.


Το καΐκι του  κ. Μανώλη Αλιπράντη που στολίστηκε ανήκει στην κατηγορία των βαρκαλάδων. Ο «Βαρκαλάς», παραδοσιακό σκάφος του Ανατολικού Αιγαίου, ανήκει σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα σκαριά της εποχής μαζί με το καραβόσκαρο. Ήταν ένας τύπος σκαριού που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον 19ο αιώνα, ενώ περιστασιακά έπλεαν στο Β. Αιγαίο από το 1915. Κατά κύριο λόγο όμως χρησιμοποιείτο ως γενικό μεταφορικό-εμπορικό. Κατασκευάζεται ακόμα και σήμερα σε μικρά ναυπηγεία της χώρας, με τη χρήση παραδοσιακών εργαλείων και τεχνικών, διασώζοντας έτσι την πατροπαράδοτη ξυλοναυπηγική τέχνη.


 Το στολισμένο καραβάκι, παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, συμβολίζει τη νέα πλεύση του ανθρώπου στη ζωή μετά τη γέννηση του Ιησού. Για τους Παριανούς και όλους τους νησιώτες εκφράζει επιπλέον την αγάπη για τη θάλασσα αλλά και την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους θαλασσοπόρους συγγενείς τους.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου